Hartige calfoutis: Een snelle en gezonde pannenkoekenvariant

Hartige calfoutis: Een snelle en gezonde pannenkoekenvariant

Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Ik wel, heel erg. Een clafoutis is nou net zoiets. Beter eigenlijk, want om eerlijk te zijn vind ik pannenkoeken bakken ook gewoon veel gedoe. Een clafoutis gaat in de oven en klaar ben je. De eerste clafoutis die ik at was nou niet bepaald gezond. Het was een zoete variant (en wel echt super lekker), maar daar gaat het nu niet om.

Gisteren kwam mijn man terug van de Efteling en had een leuk cadeautje meegenomen: een kookboekje vol met pannenkoeken recepten van Polleke. Allemaal natuurlijk helemaal niet gezond, maar inspiratie genoeg! Vanavond wilde ik gelijk iets maken. Het werd deze hartige clafoutis. Wij aten hem met een geroosterde boterham met zelfgemaakte kruidenboter. Beter nog is met een lekker groene salade (vooral als je koolhydraatarm wilt eten), bijvoorbeeld veldsla met komkommer, radijsjes, bosui en een dressing met olie en azijn. Maar dat hadden we helaas allemaal niet meer in huis….

Hartige clafoutis

Anouk Hartman
Dit is nou zo'n recept waar je je van te voren misschien niet zo veel van kan voorstellen. Maar ik beloof je, het wordt echt lekker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 291 kcal

Equipment

  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Vergiet
  • Pan
  • Beslagkom
  • Garde of mixer

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 50 gram tarwebloem (ja, ook bij kh-beperkt)
  • 50 gram crème fraîche
  • 225 ml halfvolle melk
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 zak spinazie gewassen
  • 2 tomaten (wij hadden Roma tomaten)
  • ½ bakje geitenkaasbolletjes
  • 3 redelijk grote takjes of theelepels tijm
  • vloeibare margarine om in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor om 200° graden.
  • Vet de ovenschaal in en leg een bakpapiertje over het vet heen.
  • Meng in een beslagkom de eieren, bloem, crème fraiche, halfvolle melk en parmezaanse kaas. Het moet goed geroerd zijn tot een glad beslag.
  • Bak in een pan de spinazie (zonder vet toe te voegen). Als de spinazie is geslonken, laat het dan goed uitlekken in een vergiet. Duw of knijp eventueel wat extra vocht er nog uit. (Voorzichtig want hier sneuvelde mijn vergiet, oeps!)
  • Verdeel de gietenkaasbolletjes en tijm over de ovenschaal. Verdeel de uitgelekte spinazie erover. Schenk het beslag erover. Snijd de tomaten in dikke plakken en duw die licht in het beslag.
  • Bak de clafoutis 20-25 minuten in de oven.

Notities

Voedingswaarden per portie (¼ clafoutis): 291 kcal, 18.7 g eiwit, 12.9 g kh, 18 g vet (9.5 g verzadigd vet), 1.7 g vezels, 0.9 g zout
Trefwoord Ovenschotel, Vegetarisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.