Ontbijtpotjes: Snelste start van de dag

Bij ons is er ’s ochtends niet veel tijd. We proberen zo snel mogelijk schoon en gevoed op tijd naar het werk te gaan en dat is best een uitdaging met een baby van bijna 1 die een half uur over zijn broodje wil doen.
We smeren daarom al sinds lange tijd ons brood een avond van te voren. Op het werk vind ik het prima om uit mijn trommeltje te eten. Maar ’s ochtends vind ik het toch jammer, want dan is mijn eten de hele dag zo eentonig. Deze ontbijtpotjes zijn echt een fantastische oplossing. Ze zijn van te voren klaar te maken, snel, lekker koud (heerlijk voor deze zomer), de variatie is eindeloos en last-but-not-least: ze zijn gezond (dat is natuurlijk een absolute must)!

Overnight oats: basisrecept
Equipment
- schaaltje met deksel
Ingrediënten
- 30 gram havervlokken
- 1 eetlepel chiazaad
- (plantaardige) melk* genoeg om over de vlokken te gieten
- Smaakmakers bijvoorbeeld: vers fruit, gedroogd fruit, gefriesdroogd fruit, zaadjes, pitjes, noten, cacaopoeder, kaneelpoeder, koekkruiden, gember, geraspte wortel, citroen, vanille poeder, zoetstof
Instructies
- Zet je potje op de weegschaal en weeg 30 gram** havervlokken af.
- Meng een eetlepel chiazaad door de havervlokken.
- Schenk zoveel (plantaardige) melk in je potje dat de havervlokkken precies onder staan.
- Voeg je smaakmakers toe, zet in de koelkast, ga lekker slapen en de volgende ochtend heb je een top ontbijt!
Notities
Voedingswaarden in een potje (zonder de smaakmakers met halfvolle melk): 208 kcal, 9.9 g eiwit, 25.8 g kh, 6.3 g vet (2.1 g verzadigd vet), 4.3 g vezels, 0.2 g zout
Extra tips:
- Afvallen: Neem maximaal 1/2 portie fruit (zie fruitlijst). Let op de tip over plantaardige melk*
- Aankomen: Neem volle melk of vervang een deel van de melk voor (soja) room. Giet er eventueel een scheutje olie door. Prak of pureer het fruit, dan krijg je het makkelijker op.
- Carrotcake: geraspte wortel met walnoot, kaneel en rozijn
- Tropical: passievrucht met perzik
- Bananensplit: Plakjes banaan met een beetje cacaopoeder
- Besjes: Aardbeien, frambozen en blauwe bessen, wat amandelschaafsel om het af te maken.
- Herfstig: appel met kaneel
- Zomers: Sinaasappel, citroensap en zoetstof